Bőr-börze Főoldal Kanapé-börze
Ülőgarnitúra
Képgaléria Akciók Színek Bőrápolás Üzletünk Térkép Hungarian English Deutsch

 A bőr előállításáról

Termékeink kizárólag marhabőrből készülnek, nagyobb részt európai tenyészetekből, de a tengerentúlról is származhat. Az európai bőrön kevesebb a természeti jegy, mint a tengerentúlin, mert ott az állatokat szabadabban tartják.

A vágóhidakról kikerülő bőrt nem lehet teljes vastagságában feldolgozni, ezért egy elsődleges tisztítás után több részre hasítják. A hasítás utáni felső rész az un. színbőr; az alsó-, húsrész pedig a hasíték vagy spalt bőr. Bútorbőrként általában a színbőrt használják, mert lágyabb, tartósabb, ellenállóbb.

Tisztítás következtében hordókba rakják és színezik a bőrt. Végső formáját egy fedő és védő festékréteg felvitele után kapja. A bőrhibák nagy része fedett.

Főbb tulajdonságai

A bőr olyan termék, amely magán viseli a természet különböző nyomait. Ezek a jegyek többé-kevésbé észrevehetőek, láthatóak. Az állat hosszabb-rövidebb élete során számtalan olyan hatás érheti, mely sérülést okoz bőrén. Ezek lehetnek: rovarcsípés, szögesdrót vagy szarvak általi harci sérülés. Szármázhatnak az őstermelőtől (billog), vagy a hajcsártól, aki vágóhídra tereli az állatot. Betegségtől, operációból eredő hegek is maradnak az állat bőrén.Ezek a jegyek a valódi bőr jellegzetességei, egyáltalán nem befolyásolják tartósságát.Természetesen ilyen jellegű hibák nem képezhetik reklamáció alapját.

A bőr különlegesen lágy tapintású, kényelmes és meleg, melyet az enyhén nyitott pólusokon keresztül létrejövő hőmérséklet kiegyenlítődés okoz.

Használat során ugyanúgy, mint más bőrtermékeknél (táska, cipő, kabát) a bőrön ráncok képződnek, melyek a garnitúrát patinásabbá, nemesebbé, egyedivé teszik. Ez főleg az üléseken és a kartámlákon mutatkozik.

Az antik bőr típus jellemzője a Pull-up hatás, azaz a bőr a hajtásoknál, ráncok élén, ill. nyomás, karcolás hatására kivilágosodhat. Ez a bőr különlegessége, ez adja a bőr antik jellegét, melyre neve is utal.

Bőrápolás

Amennyiben a leírtak szerint használja és védi bútorát, úgy több évig megőrizheti kellemes puhaságát és szépségét.

• A bútor száraz, meleg helyiséget igényel!
• Az ideális páratartalom 50-70%, az ideális hőmérséklet 15-30 °C.
• Védje a közvetlen napfénytől, sugárzó hőtől (pl. radiátor)!
• Védje a szélsőségesen száraz vagy nedves helytől!
• Tartsa távol az ülőfelületéttől a nehéz éles tárgyakat,minden olyan anyagot ami festékes anyagot bocsát ki magából(farmer,festett haj,zokni stb.)!
• A lerakódó hajzsír, szennyeződés illetve az izzadság károsíthatja a bőr felszínét, elsötétedés tapasztalható!
• Rászáradt port, vagy szilárdabb szennyeződést óvatosan nedves ruhával távolítsa el, majd gyapjúkendővel törölje szárazra!
• Folyadékot azonnal nedvszívó ruhával itassa fel! A felszínt ne dörzsölje!
• Foltokat, pecséteket azonnal távolítsa el bőrtisztítóval megnedvesített ruhával! Minél gyorsabban kezeli a szennyeződést annál nagyobb a hatása!
• Vigyázzon, a kis kedvencek (kutya, macska) nagy kárt okozhatnak bútorában kaparások karcolások stb.(nem képzi reklamáció alapját)!
• Festett anyagok, textíliák megfesthetik a bőr felületét!(farmer,festett haj,zokni stb.)nem képzi reklamáció alapját!
• A bútort évente minimum kétszer "speciális" bőrápolóval átkenheti, ezzel is növeli tartósságát. (Bőrbalzsam!)